måndag 30 juli 2012

Vattenmelonsallad från Smultrongården








En liten vattenmelon eller halv stor skär i 1-2 cm tjocka bitar
1 stor rödlök i tunna skivor
2 lime
1 kruka slätbladig persilja
1,5 dl kalamataoliver
300 gr fetaost

Pressa limen över rödlöken - låt dra i minst en timme (ger löken en mild och fin smak)
Lägg melonen på ett fat, strö över löken, smula över fetaost, garnera m  bladpersilja, toppa med oliverna.
Ringla olivolja över det hela.

Systrarna von Sydows sommarsallad










4 dl jordgubbar
svartpeppar
1/2 dl hallonbalsamico 
1 påse ruccola (ca 125 g)
300 g getost
1 dl kanderade nötter, grovhackade
olivolja
svartpeppar och flingsalt
Skär jordgubbarna i kvartsstora bitar, dra några varv med pepparkvarnen över och låt marinera i balsamvinägern minst en kvart. Sprid ut ruccola på tallrikar, toppa med marinerade jordgubbar, smulad getost och nötter. Ringla på olivolja på salladen och strö över peppar och salt.
Recept från Sommar med systrarna von Sydow

Bästa brieostpajen


recept från boken Amerikas bästa pajer av Weiland):

Pajdeg:
3 dl mjöl
½ krm salt
115 g smör
1 ½ msk kall pressad citron
4-6 msk isvatten
Hacka samman mjöl, salt o smör till smulig massa. Sätt till citronsaft o vatten och forma till en boll. Platta ut till tjock kaka o svep in i plastfolie. Låt degen vila i kylskåp 4 tim el över natt.

Fyllning:
2 finstrimlade purjolökar
1 msk smör
1 msk olivolja
1-2 krossade vitlöksklyftor
3 stora, mogna tomater
1 rågad dl basilikablad grovhackade
3 ägg
3 ½ dl mellangrädde
salt o vitpeppar efter smak
100-125 g brieost i ½ cm stora kuber
3/4 dl riven ost
1 tomat
2 msk riven parmesanost
Sätt ugnen på 225 grader. Kavla ut degen och lägg i pajform, nagga degen . (Lägg gärna folie längs kanterna så de inte hasar ner).
Grädda pajskalet i nedre delen av ugnen ca.10 min. el till skalet fått fin färg.Sänk värmen till 175 grader.
Fräs purjolöken, vitlöken, i smör o olja o tillsätt tomaterna. Höj värmen och låt puttra till vätskan kokat in. Lägg i basilikabladen och ta kastrullen från värmen . Låt svalna.
Vispa upp äggen, sätt till grädde, salt o peppar.
Bred ut den rivna osten på pajskalet, lägg på tomat o basilikaröran. Sprid ut brieosten över och häll sedan över äggstanningen.
Lägg tomaterna vackert lver och strö sist över parmesanosten.
Grädda 45 min - låt svalna 10-15 innan servering.
Servera gärna med parmaskinka o en sallad.