torsdag 6 augusti 2009

Bertilssons fullkornsbröd



Receptet kommer fr Bertilssons stuga och publicerades i Allt om Mat Grillspecial 2009.


Rosta 1 dl solrosfrön och 1 dl pumpakärnor i en stekpanna och låt dem sedan svalna.

Smula 50 g jäst i en bunke Värm 5 dl vatten fingervarmt.
Tillsätt 1/2 dl solrosolja , 2 msk honung (jag har varierat med att ta 0,5 dl brödsirap),
1 msk flingsalt och 1/2 dl linfrön.
Blanda 2 dl grovt rågmjöl, 3 dl dinkelmjöl (fullkorn) och 8-9 dl vetemjöl special, fullkorn .
Arbeta samman degen så att den blir blank och smidig.
Blanda ner de rostade fröna och kärnorna mot slutet av knådningen.
Låt degen jäsa 45 minuter under bakduk.
Knåda samman degen lätt på en bänk. Forma till 20 små bullar och pensla dem med vatten. Doppa sedan bullarna i en blandning av pumpakärnor, solrosfrön och linfrön och flingsalt .
Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.
Grädda i 250-gradig ugn ca 6 minuter.