söndag 20 februari 2011

Lottas banankaka



2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
100 g mörk choklad
2 mogna bananer
1/2 dl mjölk
drygt 50 gr smält smör

Vispa ägg o socker ljust och fluffigt. Häll i smält smör o mjölken blandat.
Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker - häll det försiktigt ner i äggsmeten.
Mosa bananerna och blanda ner det i smeten. Grovhacka chokladen och häll ner det.
Bröa med kokos en form med löstagbar kant.

Grädda kakan ca 45 -50 i 175 grader - kakan ska inte vara lös när den tas ur ugnen.
Garnera kakan med florsocker när den kallnat.

Anitas bröd




25 g jäst
6 dl ljummet vatten
ca 1 kg Vetemjöl Special
ca 3/4 dl linfrön
ca 3/4 dl solrosfrön
1 dl rågflingor eller vetegroddar
1/2 msk salt
1/2 msk honung
1 msk olja

Smula 25 g jäst i en bunke, häll över vattnet (knappt ljummet)
Blanda i salt och honung.
Häll i rågflingor eller vetegroddar, nästan allt mjöl och frön.
Arbeta ihop länge.
Jäs två timmar.

Forma bröd som läggs på smord bakplåt.
Jäs ca 45 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader, sänk till 200 grader när du haft inne brödet ca 10-15 minuter.
Grädda totalt ca 45 minuter.